Havtorn - Ekologiska bär av hög kvalitet från Ockelbo

Vår odling av havtorn etablerades 2013 och omfattar ca 5000 buskar fördelat på fyra sorter. Odlingen är belägen i Ockelbo, Gästrikland.

Hösten 2015 var det första säsongen vi hade förmånen att skörda och kunde erbjuda bär till försäljning. Vår ambition är att erbjuda ekologiska bär av hög kvalitet till såväl resturanger som privatpersoner samt övriga företag som producerar produkter med innehåll av havtorn.

Bären levereras färska vid skörd alternativt frysta året runt.   

 

Bilder från havtornsodlingen på Karl Jansson Gården i Ockelbo.

     

Information om havtornets egenskaper vid förädling

Vår filosofi är att det enklaste sättet att få vitamintillskott är att ta några bär från frysen varje morgon. Stoppa de frysta bären direkt i munnen eller häll bären på filen, gröten eller blanda en smoothies. Tina inte upp bären i förväg, för då förändras smaken och smaken blir inte så god.

Havtorn är det enda svenska bär som innehåller fett och det är denna kombination med vattenlösliga och fettlösliga vitaminer som gör den så kraftfull som antioxidant. Därför ska Du vara försiktig med att hetta upp havtornen under en längre tid, eftersom då förstörs de nyttiga vitaminerna. Vid tillverkning av marmelad, sylt och saft hettas ingredienserna upp till ca 78 grader C och låt sjuda i 10 min (pastörisering). Använd en termometer, för att hålla en jämn temperatur. Havtorn har lågt pH-värde och därmed får produkterna en god hållbarhet utan konserveringsmedel.

Havtorn innehåller inget eget pektin och därför kan det vara svårt att få rätt konsistens på marmeladen. Den blir för lös med enbart syltsocker. Det pektin som säljs i dagligvaruhandeln fungerar bra och Du kan även använda andra typer av socker som exempelvis rörsocker.

Köper Du havtorn av oss, så säljer vi även vegetabiliskt KRAV-certifierat pektinpulver från Atair.

Svenska bär och närproducerat

Norra Sveriges ljusa nätter gör att bären mognar och får en fantastisk kvalitet både smak- och näringsmässigt. 

Bär nyttigare ju längre norrut de växer

Studier har visat att på grund av fler ljusa timmar under växtperioden blir bären nyttigare ju högre upp i Europa de växer. Att bär är både nyttigt och gott är ingen ny kunskap. Det pågår forskning på bär och andra livsmedel och man är intresserad att lära sig mer om olika ämnens välgörande egenskaper.

Havtorn rika på antioxidanter

Antioxidanter är idag ettt uttryck som man ofta hör i olika sammanhang. Antioxidanter förekommer rikligt i en mängd olika bär, frukt och grönsaker. Exempel på vanliga antioxidanter är A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin samt olika färgpigment såsom karotenoider. Generellt kan man säga att olika karotenoider hittar man i gula, röda och orange bär, frukter och grönsaker som exempelvis havtorn.

Läs mer om antioxidanter >

Recept

Havtorn är en underbar smaksättare och det finns mycket gott att göra av bäret. Massor av recept hittas på internet.
Vi har passat på att sammanställa recept på havtornsmarmelad, havtornssylt och havtornssaft.

Till recepten >