Superbäret

Havtorn är rena vitaminbomben. Bäret innehåller ovanligt höga halter av både A-, C-, E- och K-vitamin och är troligen det bär i världen som innehåller flest vitaminer i stora mängder. Det innehåller bland annat B12, en vitamin som veganer ofta saknar i deras regelbunda kost då det till största del finns i animaliska livsmedel. Dessutom innehåller havtorn ett oräknerligt antal fleromättade fetter, nyttiga kolestrolsänkande ämnen och antioxidanter.

Vad gör antioxidanterna?

Kroppens celler behöver hela tiden syre för att kunna producera energi. Ibland kan det nyttiga syret reagera med olika kemiska föreningar i kroppen och bilda aggressiva ämnen som kallas fria radikaler. Fria radikaler är både på gott och ont. Å ena sidan gör de en del av cellernas skydd mot virus och bakterier. Men om mängden fria radikaler blir för stor kan celler och vävnader skadas och ge upphov till olika sjukdomar. Kroppen kan motverka dessa fria (syre)radikaler genom antioxidanter, dels i form av kroppsegna antioxidanter och genom att få i sig dem via maten.

Positiva medicinska effekter

Havtorn anses också ha flera positiva medicinska effekter. De senaste åren har forskning visat att bäret stärker immunförsvaret, motverkar inflammationer och är bra för slemhinnorna. I länder som Kina, Ryssland och Tibet har havtorn använts som medicinalväxt i hundratals år. 

Traditionellt har havtorn använts för att bota magsår och förebygga infektioner. Olja och salva framställt av havtorn har använts för brännskadebehandling. Det finns uppgifter att havtornsolja var det bäst fungerande läkemedlet mot strålnings- och brännskador efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.


Havtorn används också i kosmetika

Oljan från bären har en bra fettbalans och finns i allt fler krämer och tvålar. Det nyttiga bäret förädlas även till juice, saft, sylt, gelé och likör. Havtorn är även utmärkta smaksättare i bakverk och konfektyr.

Bäret kallas ofta för Nordens passionsfrukt

Finsmakare beskriver smaken som en explosion av passionsfrukt, mango, lime och tamarillo, med ett stråk av nypon.

Havtorn växer vilt över hela världen. I Sverige växer den vilt i karga havsband från norr till söder. Det är en mycket tålig växt och förökar sig lätt genom rotskott.

Mer information om forskning kring havtorn och dess hälsomervärden:

ekohavtorn.slu/Om_Halsomervarden/Om_Halsomervarden.html

Våra sorter

Havtorn är en lövfällande buske eller litet träd med torniga (taggar) grenar. De smalt lansettlika bladen är helbräddade, matt gröna på ovansidan och silverglänsande på undersidan. Havtorn är vindpollinerad och blommar på bar kvist, före lövsprickningen. Blommorna sitter i bladvecken, de är oskaftade, små och oansenliga. Havtorn är så kallade tvåbyggare och har skilda han- och honplantor. Hanblommorna har två stora hylleflikar och fyra ståndare, medan honblommorna har små hylleflikar och ett stift. Vår odling består främst av lettiska välbeprövade sorter, men vi har även kompletterat med svenska Svenne och Lotta. Vissa av de lettiska sorterna har fått svenska namn som anges inom parantes.

Gold rain (Golden Rain)

är en härdig sort med ett mycket kraftigt rotsystem och kan med åren utvecklas till ett träd. Gold rain har stora orangea bär med en moderat syra- och oljehalt och som därmed ger en god söt/syrlig smak.

Sunny

är en sort som är speciellt framtagen för att klara av att skördas maskinellt. Havtorn kräver generellt en varsam hantering, för att buskarna ska överleva och ge en god skörd. Sunny har mycket stora, gula och päronformade bär med en hög C-vitaminhalt medan oljehalten är moderat. Smaken är ganska syrlig.

Mary (Klara)

anses vara den bästa sorten för nedböjning/arching, eftersom nedböjning av grenarna inte ger en skördeminskning. Intressant med sorten är även dess förmåga att sätta nya skott vid basen av ettårs skotten.Buskarna har även få tornar (taggar) som underlättar vid skörd. Mary har små-medelstora, gula-gulorangea bär som har ett högt innehåll av syra, och en god oljehalt.

Lotta

är en svensk sort som utvecklats av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på Balsgård för svenska förhållanden och är en buske som passar utmärkt att odla i trädgård. Lotta utvecklas till medelstor ganska tät buske och har ett friskt, grågrönt bladverk. Buskarna har relativt få men sylvassa tornar. Buskarna blir omkring 2.5–3 meter höga om de inte beskärs. Lotta ger rikligt med orangefärgade, avlånga bär som är i det närmaste söta vid full mognad.

Lord

är en Lettisk hansort med mycket aktivt och livskraftigt pollen med lång pollineringstid och passar därför ett flertal honsorter.

Svenne

är en svensk hansort som är specifikt framtagen för att odlas tillsammans med Lotta för att ge skörd.

Beskrivning av Havtorn

Beskrivning av bäret Havtorn från Karl Jansson Gården i Ockelbo Beskrivning av bäret Havtorn från Karl Jansson Gården i Ockelbo Beskrivning av bäret Havtorn från Karl Jansson Gården i Ockelbo Beskrivning av bäret Havtorn från Karl Jansson Gården i Ockelbo Beskrivning av bäret Havtorn från Karl Jansson Gården i Ockelbo Klicka på bilden för förstoring