Recept

Havtornsmarmelad

Ingredienser

  • 1 ½ dl havtorn, råsaft
  • 1 dl vatten
  • 4 ml pektin
  • ½ krm citronsyra
  • 1 ¼ dl socker
  • 2 cm vaniljstång

Gör som följer

  1. Hetta upp havtornsråsaften, vatten och vaniljstången. Ska sjuda, inte koka.

  2. Blanda pektinet med citronsyran och lite socker och häll i den sjudande vätskan. Låt sjuda i ca 2 min.

  3. Blanda i sockret. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta bort vaniljstången. Skumma. Gör geléprovet (se nedan).

  4. Häll upp i rena steriliserade burk och tillslut direkt. Vänd burkarna upp och ned i ca 5 min så steriliseras även locket.

Råsaft

Ska Du pressa endast en mindre mängd bär så går det utmärkt att använda en potatispress.

Geléprov 

(marmeladprov) kan göras på två sätt;


Alternativ 1:

Häll lite gelé/marmeladmassa på en kall tallrik. Dra en skåra med kniv eller gaffel genom massan. Rinner inte massan ihop så är den klar.


Alternativ 2:

Ta upp lite av massan på en sked. Låt det sakta rinna av. Bildas trögflytande droppe så är gelén/marmeladen klar.

Om gelén inte är klar, koka massan häftigt i ytterligare 3-5 minuter.

Källa

Receptet hämtat från boken Knipe, M. & Basu, T. (2007) Havtorn våra favoritrecept Tryckt i Malaysia 2007.

Havtornssylt

Ingredienser

  • 500 gr Havtorn
  • 3 dl Syltsocker
  • 2 msk Muscovadosocker
  • 2 tsk Äkta vaniljsocker

Gör som följer:

  1. Lägg bären och övriga ingredienser i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min

  2. Önskar du inte hela bär i sylten kan du mixa lätt med en stavmixer innan du häller upp i rena steriliserade burkar.
    Vänd burkarna upp och ned i ca 5 min för sterilisering av locken.

Källa

www.matklubben.nu

Havtornssaft

Ingredienser

  • 500 gr havtornsbär (ca 6 dl)
  • 600 gr vatten (ca 5 dl)
  • 300 gr socker (ca 3 dl)
  • 1 st vanlijstång

Gör som följer:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna

  2. Blanda bär, vatten socker, vanlijfröna och stång. Låt sjuda i ca 10 min, rör om då och då. Skumma noga.

  3. Sila av alla ingredienser med hjälp av silduk eller en kökshandduk i en sil.

  4. Häll upp i rena varma flaskor. Fyll flaskorna väl, förslut och lägg dem ned i ca 5 min för sterilisering av korken.

Källa

www.matklubben.nu