Hetta upp havtornsråsaften, vatten och vaniljstången. Ska sjuda, inte koka.
Blanda pektinet med citronsyran och lite socker och häll i den sjudande vätskan. Låt sjuda i ca 2 min.
Blanda i sockret. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta bort vaniljstången. Skumma. Gör geléprovet (se nedan).
Häll upp i rena steriliserade burk och tillslut direkt. Vänd burkarna upp och ned i ca 5 min så steriliseras även locket.
Ska Du pressa endast en mindre mängd bär så går det utmärkt att använda en potatispress.
(marmeladprov) kan göras på två sätt;
Alternativ 1:
Häll lite gelé/marmeladmassa på en kall tallrik. Dra en skåra med kniv eller gaffel genom massan. Rinner inte massan ihop så är den klar.
Alternativ 2:
Ta upp lite av massan på en sked. Låt det sakta rinna av. Bildas trögflytande droppe så är gelén/marmeladen klar.
Om gelén inte är klar, koka massan häftigt i ytterligare 3-5 minuter.
Receptet hämtat från boken Knipe, M. & Basu, T. (2007) Havtorn våra favoritrecept Tryckt i Malaysia 2007.
Lägg bären och övriga ingredienser i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min
Önskar du inte hela bär i sylten kan du mixa lätt med en stavmixer innan du häller upp i rena steriliserade burkar.
Vänd burkarna upp och ned i ca 5 min för sterilisering av locken.
www.matklubben.nu
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
Blanda bär, vatten socker, vanlijfröna och stång. Låt sjuda i ca 10 min, rör om då och då. Skumma noga.
Sila av alla ingredienser med hjälp av silduk eller en kökshandduk i en sil.
Häll upp i rena varma flaskor. Fyll flaskorna väl, förslut och lägg dem ned i ca 5 min för sterilisering av korken.
www.matklubben.nu